Eläinlääkärit huolestuivat dieettitrendistä: ”Kissat ja koirat eivät ole vegetaristeja!”

Viihdeuutiset · Annika Kela

Vegetaristien ja vegaanien keskuudessa on viime vuosina lähtenyt yleistymään huolestuttava ilmiö. Eläinlääkärit ovat huomanneet, että monien vegaanien ja vegetaristien perheessä samaa ruokavaliota noudattavat ihmisten lisäksi myös lemmikit.

Eläinlääkärit ovatkin nähneet tarpeelliseksi muistuttaa lemmikkien omistajia, että kissat ja koirat eivät ole vegetaristeja. Jos kissojen ja koirien ruokavaliosta poistetaan liha, saattaa sillä olla hengenvaarallisia seurauksia. Lääkäreiden mukaan kissojen ja koirien terveys on uhattuna, mikäli lemmikille syötetään vääränlaista ravintoa.

Koirilla lihaton ruokavalio saattaa aiheuttaa sydän- ja iho-ongelmia, aivotoiminnan häiriöitä ja lihasten surkastumista. Pitkäkestoinen vegetaarinen dieetti saattaa jopa koitua lemmikin kohtaloksi. Suuret kauppaketjut ja eläinliikkeet ovat viime vuosina monipuolistaneet lemmikeille suunnattua ruoka- ja herkkuvalikoimaa.

Eläinlääkärit ovat huomanneet, että kansainvälisille markkinoille on tullut kissoille ja koirille suunnattuja vegetaarisia aterioita. Kissojen ja koirien vegeruokien myynti on kasvanut vuodessa 25 prosenttia, mikä on lääkäreistä hälyyttävää. Eläinlääkäri Gudrun Ravetz totesi Sunday Times – lehdelle, että vaikka vegetaariset ruokavaihtoehdot ovat hyvä lisä lemmikin ruokavalioon, ei niillä saa korvata ruokavaliota kokonaan.