Seksitaudit leviävät jouluna

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Hehkuviinin huumassa saattaa ajautua herkemmin vieraaseen sänkyyn. Pikkujouluaikana ja juhlapyhinä nautitaan runsain määrin alkoholia. Se johtaa puolestaan suojaamattomaan seksiin. Sukupuolitautiklinikat tietävät, että joulun jälkeen syntyy ruuhkia.

Joulu tekee ihmisistä vapautuneempia. He saattavat harrastaa seksiä useana iltana peräkkäin eri henkilöiden kanssa, ja unohtaa kokonaan kondomin käytön. Britanniassa joulupyhät lisäävät erityisesti sukupuolitautien kotitestien myyntiä.

Apteekkari Stuart Gale tietää, että ihmiset tiedostavat riskin ja haluavat pyhien jälkeen testata itsensä varmuuden vuoksi. Osan sukupuolitaudeista voi parantaa, mutta esimerkiksi HIV ja herpes säilyvät kehossa ainiaan.

– Sukupuolitauteja ei mielletä enää niin vaarallisiksi, koska niitä voi hoitaa lääkkeillä. Etenkin nuoret ottavat enemmän riskejä harrastaessaan satunnaisia irtosuhteita tai ostaessaan palveluita maksullisilta kumppaneilta. Sukupuolitautien määrä on kasvanut myös vanhempien ihmisten keskuudessa. Iäkkäämmät ihmiset saattavat virheellisesti ajatella, että tauteja liikkuu vain nuorten keskuudessa, Gale kertoi Femail Firstille.

– Ihmiset voivat pitää hauskaa, mutta se kannattaa tehdä turvallisesti. Sukupuolitauti ei ole mukava joululahja.