Tekstiviestiniska on jo vakava ongelma – aiheuttaa jopa sairauslomia

Digi Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

Älypuhelimien näpyttelemiseen uppoutuneisiin henkilöihin voi nykypäivänä törmätä kaikkialla. Tekstiviestiä kirjoittavien henkilöiden asento ja ryhti on yleensä huono, sillä näyttöä tuijotetaan niska ja hartiat kyyryssä.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että viesteihin vastaaminen saa usein aikaan reaktion, jossa henkilön hengitys hidastuu tai katkeaa ja lihakset jännittyvät. Puhelimen jatkuva näpyttely on syy kipeän tekstariniskan muodostumiseen ja siitä on tullut viime vuosina yhä vakavampi ongelma.

Daily Mailin mukaan Britanniassa yhä useampi työntekijä ilmoittautuu sairaaksi tekstariniskasta aiheutuvien kipujen takia. Lontoossa Camdenin kunnallisen sairaalan lääkärit ovat huomanneet niska- ja hartiaongelmien yleistyneen. Tekstariniska on usein syy päänsärky- tai jopa migreenikohtauksille. Toinen yleistyvä ongelma on tekstaripeukalo.

Yhä useampi potilaista on valittanut kipua peukalossa jatkuvan puhelimen käytön seurauksena. Paras keino välttyä tekstariniskalta on säännöllinen niskan venytteleminen ja rentouttaminen. Lääkäreiden mukaan lihasten kevyttä venyttelemistä, rentouttamista ja ryhdin korjaamista pitäisi tehdä päivittäin säännöllisin väliajoin eikä vasta siinä vaiheessa, kun tuntee kipua kehossaan.