Sotkuiset ihmiset muita älykkäämpiä

Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kerroimme aiemmin monia helpottavasta tutkimustuloksesta, jonka mukaan sotkuinen työpöytä on merkki tehokkaasta työntekijästä. Useammat tutkimukset todistavat, että myös sotkuisessa kodissa elävät ihmiset ovat tuotteliaampia, minkä lisäksi he ovat hyvällä mielikuvituksella varustettuja neroja, joilta ei puutu rohkeutta.

Sotkun keskellä elävät ihmiset ovat tuotteliaita, koska ympäristön sen hetkinen tila ei määrittele sitä pystyykö henkilö olemaan toimintakykyinen. Osa ihmisistä tarvitsee puhtaan ja siistin ympäristön pystyäkseen ajattelemaan, rentoutumaan ja työskentelemään. Sotkun keskellä elävät pystyvät toimimaan aina oli ympäristö sitten puhdas tai ei.

Sotkuisessa kodissa elävät saavat parhaassa tapauksessa sotkustaan inspiraatiota. Minnesota Carlson School of Management -yliopiston tutkija Kathleen Vohs kertoo epäjärjestelmällisen ympäristön inspiroivan ihmisiä tekemään asioita toisin ja löytämään tuoreita näkökulmia. Puhdas ympäristö tosin kannustaa ihmistä tekemään tapansa mukaan ja pelaamaan varman päälle.

Sotkuisessa kodissa elävä on rohkea ja spontaani. Hän elää hetkessä sen sijaan, että taistelisi senhetkisiä enemmän aikaa vieviä asioita vastaan ehtiäkseen siivota. Sotkun keskellä elävät näkevät isomman kokonaisuuden sen sijaan, että he keskittyisivät pieniin merkityksettömiin yksityiskohtiin elämässään. Siisteydessä ei ole sinänsä mitään väärää, mutta ei ole sotkussakaan.