Univelka on vaarallista – 8 tuhoisaa seurausta

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Riittävällä unen saamisella on tärkeä osa ihmisten terveydessä. Liian vähän nukkuvien ihmisten immuunijärjestelmä eri tauteja vastaan on heikompi ja myös keskittymiskyky kärsii.

Huffington Post listasi kahdeksan tuhoisaa seurausta, joita univaje aiheuttaa ihmisten terveydelle.

1. Flunssa

Univajeesta kärsivät ihmiset sairastuvat helpommin flunssaan tai tuntevat olonsa vilustuneeksi. Tutkimuksen mukaan alle viisi tuntia yössä nukkuvat saivat suuremmalla todennäköisyydellä flunssan kuin yli seitsemän tuntia nukkuvat.

2. Vatsaongelmat

Vähäiset yöunet pahentavat refluksin ja tulehduksellisten suolisairauksien oireita, ja nostavat myös riskiä sairastua niihin.

3. Oppimisvaikeudet

Univaje vaikeuttaa keskittymistä ja oppimista. Huonosti nukutun yön jälkeen muisti ei prosessoi yhtä tehokkaasti uusia asioita eivätkä uudet opitut asiat jää välttämättä mieleen.

4. Ärtyneisyys

Lyhyet yöunet saavat ihmisen ärsyyntymään ja kokemaan enemmän mielialan vaihteluja.

5. Päänsärky

Huono unenlaatu yhdistetään migreeneihin ja uniapnea päänsärkyyn. Univaje aiheuttaa monille päänsärkyä, joka lähtee pois tehokkaimmin vain nukkumalla.

6. Alentunut sukupuolivietti

Väsyneenä ihmiset harrastavat vähemmän seksiä ja kokevat vaikeuksia innostumisen ja kiihottumisen suhteen.

7. Huono näkö

Univelka vaikuttaa näköön huonontaen sitä. Väsyneenä näkö voi sumentua, henkilö voi nähdä kaiken kahtena tai kokea vaikeuksia muun kuin suoraan edessään olevan näyn havainnoimisessa. Tästä syystä autolla ajaminen väsyneenä on vaarallista.

8. Painonnousu

Väsyneenä ihmiset syövät enemmän ja sortuvat energiaa kaivatessaan runsaskalorisiin ruokiin kuten makeisiin, suolaisiin ja rasvaisiin herkkuihin.

LUKIJAKILPAILU: Arvomme Staran Facebook-sivun tykkääjien kesken Tallink Siljan luksusristeilyn Tukholmaan kahdelle hengelle deluxe-hytissä. Risteilyn arvo on noin 600 euroa. Voit halutessasi tägätä alle kaverisi, jonka kanssa haluaisit lähteä risteilylle. Kerro kilpailusta myös kaverillesi tai tägää hänet kilpailusivulle. Voittaja arvotaan 8.11.2017. Facebook ei ole kilpailun järjestäjä.

Uusimmat