Veritulppa vaanii pitkillä lentomatkoilla – näin vähennät riskiä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Pitkillä lennoilla syntyy riski sairastua laskimoveritulppaan. Tämä tarkoittaa pohkeen turvotusta, mahdollista leposärkyä ja kävelyarkuutta, mutta se voi myös äityä vielä vaarallisemmaksi keuhkoveritulpaksi.

Nyt verkossa on listattu vinkkejä, joiden avulla veritulppien riski pienenee lentomatkustamisen aikana. Jo pitkään on tiedetty, että Aspirinin ottaminen ennen lentoa vähentää riskiä merkittävästi. Muitakin keinoja on.

Pitkillä lentomatkoilla on mahdollista ehkäistä veritulpanriskiä myös esimerkiksi pukeutumalla lentosukkiin tai muihin pohkeita puristaviin vaatteisiin. Lisäksi kannattaa kävellä lentokoneen käytävällä säännöllisin väliajoin, eikä nukkua koko matkaa samassa asennossa.

Jalkoja ei kannata pitää ristissä, sillä se lisää riskiä yläilmoissa, tohtori Luis Navarro kertoo Thrillist-lehdelle. Lentokoneessa on myös hyvä vältellä alkoholia ja kahvia. Sen sijaan vesi on oiva juoma pitkille matkoille siitäkin huolimatta, että se saattaa lisätä inhottavia lentokoneen vessareissuja.

Viileä ilma pitää jalat vähemmän turvoksissa, ja matkakohteessa on hyvä huuhdella jalkoja kylmällä vedellä. Kannattaa myös vältellä rasvaisia ja suolaisia ruokia ennen lennolle lähtemistä.