Ebola pysyi poissa vain muutaman kuukauden – palasi jälleen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Ebola-viruksen aiheuttama epidemia huipentui muutama vuosi sitten, kun se tappoi lyhyessä ajassa enemmän ihmisiä kuin koko viruksen historian aikana. Viime vuoden marraskuussa julistettiin, että Länsi-Afrikka on vihdoinkin selättänyt epidemian.

Valitettavasti BBC kertoi, että Sierra Leonessa on kuollut jälleen yksi ihminen Ebola-viruksen aiheuttamana. Viranomaiset selvittävät viruksen lähdettä, sillä vasta marraskuun 7. päivä kerrottiin Ebolan hävinneen maasta kokonaan.

Nyt pelätään uuden epidemian syntymistä. Maailman terveysjärjestö WHO on kuitenkin tiedottanut, että yksittäistapauksesta ei ole vaaraa ihmisille.

Kerroimme taannoin, että Ebola säilyy miesten siemennesteessä luultua pidempään, ja siksi se voidaan luokitella myös sukupuoliteitse tarttuvaksi. Tutkimusten mukaan Ebola-virusta saattaa esiintyä miesten siemennesteessä jopa puoli vuotta tartunnan saamisesta.