Venäjä kieltää kiroilun vankiloissa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Venäjän oikeusministeriö on määrännyt maahan lain, joka kieltää vankeja puhumasta toisilleen uhkaavaa tai loukkaavaa kieltä käyttäen. Lain myötä myös venäläisten vankien fenja-slangin käytöstä tulisi kiellettyä.

Mashable-sivuston mukaan on epäselvää, kuinka kieltoa tullaan valvomaan, ja kuinka sen rikkojia tullaan rankaisemaan. Venäjän oikeusministeriö kielsi jo vuonna 2013 vankiloiden vartijoilta fenja-slangin käytön toisilleen tai vangeille puhuessa.

Fenjaa on käytetty venäläisissä vankiloissa ja työleireillä jo vuosikymmenten ajan. The Moscow Times -lehden mukaan osa vankilatermeistä on levinnyt myös vankilan ulkopuoliseen nykyslangiin vapaaksi päässeiden vankien mukana. Lehden mukaan harva venäläinen edes tietää puhuvansa vankien slangia käyttäessään fenja-termejä.

Tuore laki ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjän nykyinen hallinto puuttuu kansalaistensa kielenkäyttöön. Vuonna 2014 julistettu laki kieltää kiroilun venäläisissä elokuvissa, televisio-ohjelmissa ja näytelmissä.