Tutkimus: Perheväkivallan miesuhrit joutuvat usein itse syytetyksi

Ohhoh! · Annukka Heikkilä

Perheväkivallan uhrit saattavat ajatella hoitavansa oman tilanteensa yksin ja jättävät ilmoittamatta heihin kohdistuneen rikoksen. Perheväkivallan uhrina ovat monissa tapauksissa naiset, mutta myös noin 700.000 miestä joutuu vuosittain kärsimään väkivaltaisen kumppanin vuoksi.

The Telegraph -lehti kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan suurin osa miehistä ei uskalla tehdä kumppanistaan ilmoitusta, koska pelkää joutuvansa itse pidätetyksi. Useissa tapauksissa miehet eivät tee rikosilmoitusta, koska he saattavat joutua itse lopulta syytetyn paikalle. Miehet ovat myös häpeissään tilanteestaan, minkä vuoksi ilmoitus voi jäädä myös tekemättä.

Teesside University -yliopiston tutkija tohtori Jessica McCarrick tutki miehiin kohdistuvia perheväkivallan vuoksi tehtyjä ilmoituksia ja sai huomata, että oikeusjärjestelmä kääntyikin useissa tapauksissa ilman perusteita miehiä vastaan. Miehet joutuivat itse epäilyksen kohteeksi naisen keksittyä valheellisia syytöksiä.

Perheväkivallan uhreja auttavat hyväntekeväisyysjärjestöt kertoivat, että miehet lähestyvät heitä usein pyytämällä neuvoa siihen mitä he voisivat tehdä jouduttuaan ilmoituksen tekemisen jälkeen itse syytetyksi. Perheväkivallan kohteeksi joutuneet miehet saattavat monissa tapauksissa jäädä suhteeseen sen vuoksi, että nainen uhkaa valehdella muille miehen satuttaneen häntä.