Näin tiede selittää ”resting bitch face” -ilmeen

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmisten nyrpeää perusilmettä on jo pitkään kuvailtu englanninkielisellä ilmaisulla resting bitch face. Ilmaisu tarkoittaa vakavaa ilmettä, jonka vuoksi muut ajattelevat henkilön olevan vihainen, töykeä tai kyllästynyt, vaikka hän ei todellisuudessa olisi millään muotoa vihainen.

Washington Post -lehti kertoo tutkimuksesta, jossa selvitettiin mikä nyrpeän perusilmeen saa aikaan. Tutkijat analysoivat yli 10.000 kasvokuvaa kasvojentunnistusohjelmalla, joka mittasi erilaisten ilmeiden perusteella kasvoista yli 500 pistettä. Tutkijat huomasivat, että nyrpeään perusilmeeseen vaikuttavat eniten silmien ja suun asento.

Nyrpeä perusilme tunnistettiin henkilöillä, joiden kulmat olivat rentoina, luomet tavallista enemmän kiinni ja suupielet joko todella pienellä hymyllä tai lievästi alaspäin kaartuneina. Miehillä ja naisilla löydettiin suurin piirtein saman verran nyrpeäksi havaittavaa perusilmettä.

Ihmisillä on taipumus kiinnittää huomiota enemmän vakavailmeiseen naiseen kuin mieheen, minkä vuoksi nyrpeällä perusilmeellä varustettu nainen saa kuitenkin herkemmin vaikean tai töykeän henkilön leiman kuin mies. Miehillä vakava ilme koetaan tavallisempana ja hyväksyttävämpänä kuin naisilla kun taas naisten odotetaan olevan hymyilevämpiä ja iloisempia.