Tutkijat: Näin rajusti sydänsurut vaikuttavat terveyteen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Rakkauselämän päättyessä ihminen kokee samoja tunteita kuin hylätyksi tulleena. Hänen stressihormonitasonsa kasvaa ja mielihyvähormonien tuotanto laskee. Tästä aiheutuu masennusta ja ahdistusta. Särkynyt sydän saattaa pahimmillaan jopa pysäyttää sydämen.

IFL Science -sivusto uutisoi, että särkynyt sydän aiheuttaa samanlaisia tuntemuksia aivoissa kuin fyysinen kipu. Se rekisteröidään myös samassa aivojen osassa kuin kokaiiniriippuvuus, joten sydämen murtuminen muistuttaa todella paljon vieroitusoireita. Rakkaus toimii kuten koukuttavat huumeet.

Kun rakkaushormonit, dopamiini ja oksitosiini laskevat rajusti ja ne korvataan stressin aiheuttamalla kortisolilla, saattaa ihminen kärsiä ahdistuksesta, pahoinvoinnista, painonnoususta ja päänsärystä. Ei ole lainkaan harvinaista, että ihminen kärsii murtumisen keskellä sydänkohtausta muistuttavista rintakivuista tai jopa saa sellaisen suuren menetyksen keskellä.

The science of heartbreak.

Posted by I fucking love science on Sunday, February 14, 2016