Pelko saa näkemään harhoja – araknofobikot näkevät hämähäkit suurempina

Viihdeuutiset · Stara.fi

Israelilaistutkijat ovat havainneet, että hämähäkkejä pelkäävät ihmiset näkevät hämähäkit suurempina, kuin niitä pelkäämättömät ihmiset. Negevin yliopiston teettämässä tutkimuksessa kävi ilmi, että araknofobikot arvioivat hämähäkkien kokoja väärin.

Tutkimuksen tulokset on saatu esittämällä koehenkilöille kuvia eläimistä. Tutkimukseen osallistui yhteensä 27 naisopiskelijaa, joista osa tunnusti olevansa araknofobikoita. Osa ryhmästä kertoi, etteivät he pelänneet hämähäkkejä, mutta he eivät myöskään pitäneet niistä.

Henkilöt, jotka pelkäsivät hämähäkkejä arvioivat niiden koon huomattavasti suuremmaksi kuin muut. Koehenkiöiden tehtävänä oli verrata hämähäkkien kokoa muihin eläimiin ja hyönteisiin. Tulokset osoittivat, että hämähäkin koko suureni koehenkilöiden silmissä sen perusteella, kuinka paljon he pelkäsivät niitä. Pelokkaimpien arviot olivat huomattavasti todellisuutta suurempia.

Tutkijoiden mukaan tutkimuksen tulokset ovat mielenkiintoisia ja niitä voidaan soveltaa myös muiden fobioiden tutkimisessa. Israelilaistutkimus on julkaistu Biological Psychology -ammattijulkaisussa.