Syötkö liian vähän proteiinia? Nämä merkit paljastavat

Fitness Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Proteiinia syödään yleisesti ottaen tällä hetkellä varmasti enemmän kuin vuosikymmeniin. Moni pinnalla olevan dieetti perustuu siihen, että proteiinia ja kasviksia syödään enemmän ja hiilihydraatit pidetään minimissään.

Osa ihmisistä ei kuitenkaan ole lähtenyt uusiin ruokavaliovillityksiin mukaan, minkä vuoksi moni voi huomaamattaan saada liian vähän proteiinia. Varsinkin kasvissyöjät ja vegaanista ruokavaliota noudattavat saattavat saada liian vähän proteiinia ruokavaliostaan. Ravintoasiantuntija Dawn Jackson Blatner kertoi Women’s Health -lehdelle, mitkä merkit kertovat liian niukasta proteiinin saannista.

1. Himoitset makeaa

Ensimmäinen ilmiselvä merkki proteiinin vähyydestä on se, että henkilön alkaa tekemään mieli kaikkea makeaa.

2. Ajatus ei kulje

Aivot voivat tuntua sumuisilta ja siltä, että ajatukset eivät kulje normaalisti.

3. Irtohiuksia putoaa enemmän kuin normaalisti

Proteiini toimii solujen rakennusaineena, joten karvatupet ovat myös proteiinista riippuvaisia. Heikko proteiinin saaminen heikentää ja pienentää karvatuppea, minkä vuoksi hius irtoaa helpommin jo kevyen nykäisyn lopputuloksena.

4. Tunnet olosi heikoksi

Henkilön olo voi olla heikko ja lihakset tuntua siltä, että ne eivät enää jaksa sellaista treeniä kuin ne aiemmin jaksoivat.

5. Tulet jatkuvasti kipeäksi

Proteiini auttaa ihmisen immuunijärjestelmää pysymään vahvana. Jos henkilö on muuten hyväkuntoinen, mutta saa helposti flunssan ja hengitystietulehduksia, hän saa luultavasti liian vähän proteiinia ruokavaliostaan.