Maailman ällöttävin sieni? Näky kuin Alien-elokuvasta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Sieniä esiintyy kaikkialla maapallolla ja niitä on arvioitu olevan jopa miljoona eri lajia. Yksi erikoisimmista on Australiassa ja Uudessa-Seelannissa kasvava Clathrus archeri. Lajia kutsutaan englannin kielellä myös paholaisen sormiksi sen pelottavan ulkonäön vuoksi.

Laji on siitä mielenkiintoinen, että se aloittaa elämänsä eräänlaisessa munapussissa. Limaisan kuoren alla kokoaan kasvattava sieni kuoriutuu lopulta pussista paljastaen punaiset ulokkeet maan pinnalle. Sienen kerrotaan haisevan kammottavalle, Boredom Therapy -sivusto raportoi.

Hajun kerrotaan kuitenkin houkuttelevan kärpäsiä sienen tahmeisiin ulokkeisiin. Sieni ei ole lihansyöjä, vaan se hyödyntää hyönteisiä itiöiden levittämisessä. Sieni kuorruttaa ötökät itiöillä ja päästää jatkamaan matkaa. Timelapse-videolla esitellään erikoisen sienen kuoriutumisprosessi.