Unohditko elokuvan nimen? Suomalainen tekoäly löytää sen puolestasi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mikäli haluat katsoa uudelleen elokuvan jonka nimen olet jo ehtinyt unohtaa, ei hätää. Suomalainen Valossa-yritys tarjoaa ongelmaan ratkaisun Val.ai -palvelun muodossa. Kyseessä on uudenlainen tapa etsiä elokuvia ja videoita kuvailemalla niiden sisältöä.

Val.ain verkkoversiota voi kokeilla What is my movie -sivustolla. Val.ai toimii analysoimalla videon sisällön kaikkia osia, kuten kuvaa ja ääntä. Sen tekoälyn väitetään pystyvän tunnistamaan jopa hahmojen tunnetiloja heidän ilmeidensä perusteella.

Järjestelmä on Engadget-sivuston mukaan kehitetty erityisesti sisällöntarjoajia ja suoratoistopalveluita silmällä pitäen. Verkossa toimiva versio ei ole vielä lopullinen, ja se on tarkoitettu pääasiassa eräänlaiseksi proof of concept -demoksi. Toistaiseksi elokuvia on analysoitu palveluun noin 40,000 kappaletta.

Verkossa on aikaisemminkin nähty hieman vastaavanlaisia palveluita, mutta ne ovat yleensä etsineet haettuja elokuvia vain käsikirjoituksen tai dialogin perusteella. Oulun yliopistossa alkunsa saaneen Valossa-yrityksen Val.ai onkin jo ehtinyt herättämään huomiota teknologiaan keskittyvillä kansainvälisillä verkkosivuilla.