Thaimaalaismunkeilla ylipaino-ongelmia – turistit syynä!

Viihdeuutiset · Annika Kela

Thaimaan buddhalaisissa temppeleissä asuvilla munkeilla on vakava ylipaino-ongelma, väittää Chualalongkornin yliopiston teettämä tutkimus. Thaimaassa olevista 300.000 munkista jopa puolet ovat liikalihavia.

Terveysasiantuntijat ovat huolissaan munkkien terveydentilasta, sillä heidän ruokavalionsa koostuu epäterveellisistä aterioista ja välipaloista. Bangkok Postin mukaan syynä ovat palvojat ja turistit, jotka tuovat munkeille herkkuja osana hartaustaan.

Uskonnolliseen perinteeseen kuuluu, että temppelissä vierailevat palvojat tuovat munkkien edessä oleviin astioihin ruokaa ja kiittävät heitä. Monet palvojista lahjovat munkkeja rasvaisilla ja suolaisilla herkuilla, mutta myös karamelleilla ja leivonnaisilla.

Tämä on tutkijoiden mukaan johtanut siihen, että monet munkeista ovat ylipainoisia ja lähes puolet liikalihavia. Munkkien huono terveys käy lopulta kalliiksi veronmaksajille, sillä Thaimaassa valtio kustantaa munkkien terveydenhuollon.