Saunayhtiö: Vältä näitä virheitä mökkisaunassa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Orastava kevät saa mökkiläiset valmistautumaan kesämökkien kevätsiivoukseen, sillä mökit ja mökkisaunat on hyvä saada valmiiksi kesää varten hyvissä ajoin. Usein kevätsiivous ajoittuu pääsiäiseen tai pian sen jälkeen.

Nyt kiuasvalmistaja Harvia muistuttaa, että huolellinen siivous tekee kesän saunomisesta nautinnollisempaa ja samalla kiukaan ja lauteiden käyttöikä pitenee. Sauna tulee siivota perusteellisesti kerran tai pari kertaa vuodessa käyttöasteesta riippuen. Sisätilat eivät ole ainoa siivouskohde.

– Nuohoojan tilaaminen paikalle voi olla ajankohtaista, sillä mökkisaunan hormit ja pesät on nuohottava kolmen vuoden välein. Aloita saunan siivous kiukaan kuntokartoituksella, sillä tuli kuluttaa kiukaan seiniä. Ota avuksi taskulamppu ja tarkista, etteivät kiukaan tulipesän seinät ole palaneet puhki, Harvian tuotepäällikkö Kimmo Riuttanen ohjeistaa.

– Tarkista myös arinan kunto, onko se halkeillut tai vääntynyt. Jos arina romahtaa kesken saunan lämmityksen, löylyttelyt jäävät sillä kertaa haaveeksi. Kiukaan puhdistamisen yhteydessä kannattaa arvioida myös kiuaskivien kunto. Lyömällä kiviä yhteen selviää murenevatko ja lohkeilevatko ne. Mikäli kivien väri on selvästi muuttunut ja ne murenevat, kivet on aika vaihtaa.

Saunan esteettisyyden kannalta olennaista on erityisesti lauteiden oikeaoppinen pesu ja huolto.

– Huuhdo lauteet ja seinät lämpimällä vedellä, jolloin puun syyt avautuvat hieman. Tämä helpottaa lian irtoamista. Pese lauteet ja seinät pehmeällä harjalla ja veteen sekoitetulla, heikosti emäksisellä puhdistusaineella. Harjaa puupinnat syiden suuntaisesti, jotta ne säilyvät kauniina eivätkä vahingossakaan tikkuunnu.

– Huuhtele lauteet ja seinät ainakin kahteen kertaan, jotta pesuaine saadaan lauteista pois. Huuhtele lopuksi lauteet kylmällä vedellä, jotta puiden syyt sulkeutuvat. Koska lauteiden alapuolta ei näe, sieltä voi paljastua melkoinen hikihautomo. Puhdistuksen jälkeen lauteet kannattaa suojakäsitellä. Parafiiniöljykäsittely vähentää kosteuden ja lian imeytymistä lauteisiin, ja siten pidentää niiden käyttöikää.

Lopuksi Harvia muistuttaa yleisistä virheistä, joita mökkisaunan kanssa tulee välttää.

1. Älä pese saunaa kloriitilla tai muilla klooriyhdisteitä sisältävillä pesuaineilla. Saunan lämpö saa klooriyhdisteet haihtumaan ilmaan ja nämä yhdisteet ovat hengitettynä haitallisia terveydelle.

2. Älä kaada pesuainetta suoraan lauteille. Laimenna pesuaine lorauttamalla sitä sankoon veden joukkoon.

3. Älä käytä saunan pesemiseen painepesuria. Se voi vaurioittaa lauteen pintaa.

4. Älä heitä löylyvettä saunan seiniin ja kattoon. Älä myöskään huuhtele saunan lauteita ja seiniä vedellä saunomisen jälkeen. Liiallinen veden käyttö altistaa saunan bakteerikasvuston lisääntymiselle.