Seurustelun pituus vaikuttaa avioeron todennäköisyyteen

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Uutta parisuhdetta aloittaessa moni saattaa pohtia, että tuleeko suhde kestämään. Ensimmäisiä seurusteluvuosia voidaan sanoa vielä kuherrusajaksi, joka ei kaikkien mielestä ole vielä riittävä näyttö siitä, että suhteesta tulee pitkäaikainen ja kestävä.

Uuden tutkimuksen mukaan ensimmäinen vuosi on suhteessa kuitenkin kaikkein tärkein suhteen kestämisen kannalta. Washington Post kertoo sosiologi Michael Rosenfeldin tekemästä tutkimuksesta, jonka avulla hän halusi selvittää miten pariskunnan yhdessäoloaika vaikuttaa eron todennäköisyyteen.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että vuoden seurustelun tultua täyteen eron todennäköisyys on todella korkea 75 prosenttia. Heti seuraavaa vuotta kohti mentäessä todennäköisyys alkaa kuitenkin laskemaan nopeasti.

Viiden vuoden yhdessäolon jälkeen eron todennäköisyys oli pudonnut jo noin 20 prosenttiin, minkä jälkeen todennäköisyys putosi noin 10 prosenttiin aina 30 yhdessäolovuoteen saakka. Naimisiin meneminen vaikutti eron todennäköisyyteen kuitenkin niin, että avioparin eroamisen todennäköisyys ensimmäisen vuoden jälkeen laski neljästä prosentista kahteen prosenttiin, jossa se pysyi aina 40 avioliittovuoteen saakka.