Tiesitkö tätä? Vompatit ulostavat kuutioita

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ulostetta on yhtä monenlaista kuin on tekijääkin. Lehmät jättävät jälkeensä läjiä, jänikset papanoita ja koirat pökäleitä. Entäpä australialaiset vompatit? Nämä pussieläimet kakkaavat kuutioita. Maailman suurin uloste on elefantilla, ja se saattaa ulostaa peräti 50 kiloa päivässä.

Määrä ei kuitenkaan korvaa laatua, sillä vompatit saattavat tehtailla suolistossaan yhden yön aikana jopa sata kakkakuutiota. Eläimellä ei kuitenkaan ole neliön muotoista peräaukkoa, vaan kuutiot muodostuvat pitkäaikaisen ruoansulatusprosessin aikana. Uloste ikään kuin tiivistyy suolistossa viikkojen saatossa neliskanttiseen ja äärimmäiseen kuivaan muotoon.

Vompatit hyödyntävät ulostettaan reviirin merkkaamisessa ja parittelukauden ilmoittamisessa, IFL Science uutisoi. Erikoinen muoto estää kakkaa vierimästä pois sille tarkoitetulta alueelta. Toisin sanoen vompattien uloste on pitkällisen kehittymisen tulos ja toimii käyntikorttina lajitovereille.