Deittikulttuuri muuttunut – rukkaset annetaan nyt ilman selityksiä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ennen vanhaan oli tapana tavata kumppaniehdokkaita saman kylän tanssiaisissa. Kun valinnanvara oli pienempi, tyytyivät ihmiset hieman heikkolaatuisempaankin ehdokkaaseen. Tällöin oli tärkeintä perheen perustaminen ja suvun jatkaminen.

Kaukana ovat ajat, jolloin pariskunnat tapasivat toisiaan ensimmäisen kerran kyläjuhlissa. Treffeille mentiin neilikka rinnassa ja yhteydenpitoa jatkettiin satunnaisesti tapaillen ennen kihlautumista.

Nykyisin ehdokastarjonta on laajentunut esimerkiksi erilaisten deittisovellusten ansiosta, ja tällöin myös huonompia kumppanivaihtoehtoja käydään läpi pikavauhdilla. Mikäli ehdokas ei kiinnosta, jätetään yhteydenpito kokonaan ja henkilö unohdetaan.

PlentyofFish-treffisovellus toteutti kyselyn 800 pohjoisamerikkalaiselle 18–33-vuotiaalle aikuiselle. Peräti 80 prosenttia vastanneista myönsi, että heidät on hylätty yhtäkkiä tapailemisen tai tekstailemisen aikana.

Vastapuoli on on saattanut olla aiemmin kiinnostunut, mutta lopettanut yhteydenpidon ilman selityksiä. Tästä tavasta käytetään englanniksi termiä ”ghosted”. Osa ihmisistä käy useammilla treffeillä jopa saman päivän aikana tarjontaa läpi kahlatakseen. Epäsopivimmat jäävät rannalle ruikuttamaan.

– Mukana on pelkoa siitä, että saattaa missata seuraavan ehdokkaan. On helpompi tykätä uudesta henkilöstä ja toivoa, että hän saattaa olla parempi. Tällöin edellinen tuttavuus pudotetaan pelistä pois. Tämä saattaa tuntua ilkeältä, mutta kyseessä on vasta tutustumisvaihe, eivätkä henkilöt ole parisuhteessa, eräs vastaajista selittää Mashablen mukaan.