Treenaamisen lopettaminen vaikuttaa nopeasti kehoon – eikä lainkaan hyvällä tavalla!

Fitness Terveys · Annukka Heikkilä

Kaikilla urheilevilla ihmisillä tulee treenaamisen kanssa välillä taukoja, jotka voivat johtua lomamatkoista, sairastelusta tai motivaation puutteesta. Moni voisi ajatella, että urheiluton kuukausi ei voi pilata puolen vuoden aikana tehtyä työtä, mutta äkillisellä urheilemisen lopettamisella on kuitenkin yllättävän nopea vaikutus ihmisen kehoon.

Elite Dailyn mukaan urheilemisen lopettaminen näkyy ensimmäisenä uniongelmien ilmenemisellä. Jo viikon tauon jälkeen keho voi alkaa keräämään myös rasvaa, koska lihakset eivät enää kuluta samalla tavalla energiaa kuin aiemmin, minkä lisäksi aineenvaihdunta hidastuu.

Kahden viikon tauon jälkeen lihasmassa alkaa pienentyä ja hapenottokyky heikentyy. Lihakset pystyvät hyödyntämään jopa 20 prosenttia vähemmän hapesta, jonka ne aiemmin hyödynsivät lähes täydellisesti.

Treenaajat ovat tottuneet endorfiinin muodostumiseen urheilun kautta. Kun hyvänolon hormoonia ei enää synnykään kehoon, ihminen voi tuntea itsensä useammin stressaantuneeksi ja huomata mielialansa ailahtelevan enemmän kuin aiemmin.

Treenaamisen lopettaminen lisää myös mielitekoja rasvaisen ja sokerisen ruoan suhteen. Mieliteot johtuvat yleensä väsymyksestä ja siitä, että urheilun tuottama hyvä energia ja positiivinen vaikutus jäävät pois. Pidempi treenitauko alkaa vähentämään aivosolujen kasvukykyä ja lisää masentumiseen sairastumisen riskiä.