Äiti muistaa 11 keskenmenoaan sydäntäsärkevällä kuvasarjalla

Ohhoh! · Annukka Heikkilä

Valokuvaaja Dianne Yudelson sai vuosien 1993 ja 2005 aikana yhteensä 11 keskenmenoa. Hän päätti käsitellä suruaan ja menetyksiään todella koskettavalla kuvasarjalla, jonka jokainen kuva on nimetty aina menetetyn lapsen mukaan.

Lost-nimisessä kuvasarjassa on kymmenen kuvaa, joista jokainen kuva sisältää jotakin menetetylle vauvalle aikoinaan hankittua tai saatua, ja kuvan sikiön ultraäänikuvan. Viimeisessä eli kymmenennessä kuvassa nähdään menetetyttyjen kaksosten muistoksi otettu kuva, minkä vuoksi kuvia on yksi vähemmän.

Yudelsen on halunnut kuvasarjan avulla tutkia omaa menetyksen aiheuttamaa kipuaan ja antaa samalla tukea myös muille naisille, jotka ovat käyneet saman surun läpi. Kuvista käy hyvin ilmi se, miten pieni ihmisen alku on jo ehtinyt muuttamaan tulevien vanhempien asennoitumista. Raskaus on saanut vanhemmat muutaman kuukauden odotuksen aikana jo valmistautumaan ja kuvittelemaan perheeseensä uutta pientä jäsentä, jonka menettäminen on musertavaa.