Elisa ei rajoitakaan kuluttajien datayhteyksiä ulkomailla

Digi Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Stara paljasti viime viikolla Elisan ottaneen yritysasiakkaille kertomatta käyttöön datakaton yrityksille rajoittamattomana myydyssä Elisa Euro Traveller -palvelussaan. Elisa ilmoitti taannoin rajoittavansa myös kuluttajien datayhteyksien nopeutta EU-maissa 0,25 megaan, mutta nyt yhtiö on pyörtänyt kuluttajia koskevan suunnitelmansa.

Viestintävirasto ilmoitti ottavansa Elisan suunnitelman tutkittavakseen, sillä ulkomailla oleville kuluttajille suunnitellulla 0,25 megan yhteydellä ei lueta normaalisti sähköposteja tai surffata verkossa eikä käytetä esimerkiksi Googlen karttapalveluja. Elisa itse perusteli asiakkaiden nettiyhteyden hidastamista asiakkaiden suojaamisella yllättäviltä kuluilta.

Tänään Viestintävirasto ilmoitti Elisan luopuneen oma-aloitteisesti verkkovierailujen oletusarvoisesta tiedonsiirtonopeuden rajoittamisesta ulkomailla. Samalla virasto lopettaa asian tutkinnan.

– Olemme erittäin tyytyväisiä Elisan ratkaisuun. Se antaa EU-alueella matkustaville datapalvelujen käyttäjille mahdollisuuden valita tarpeisiinsa parhaiten sopivan palvelun, toteaa johtaja Johanna Juusela.

30. huhtikuuta 2016 alkaen ulkomailla käytetystä datasta saa veloittaa lisähintaa enää vain 0,062 euroa megatavulta. Yhteensä kotimaan ja ulkomaan hinnoittelu saa olla jatkossa korkeintaan 0,248 euroa megatavulta.