Runsas pilvenpoltto vähentää aivojen dopamiinituotantoa

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Hamppua on käytetty lääkintä- ja hyötytarkoituksessa jo ikuisuuksia. Kohtuudella käytettynä pilven polttamisella ei ole todettu vakavia sivuvaikutuksia, mutta liiallinen käyttö aiheuttaa muisti- ja keskittymishäiriöitä sekä ongelmanratkaisukyvyn heikkenemistä.

Molecular Psychiatry -julkaisussa esiteltiin tutkimus, jonka mukaan kannabiksen käyttäminen aiheuttaa häiriöitä ihmisen dopamiinituotantoon. Dopamiini säätelee ihmisen sisäistä kelloa ja liittyy oleellisesti mielihyvän kokemuksiin ja tunteiden säätelyyn. Dopamiini piristää elimistöä ja lisää energiaa.

Kannabiksen vaikuttava aine THC stimuloi aivojen dopamiinineuroneja. Johtava tutkija Anissa Abi-Darghamin mukaan jatkossa tulisi tarkastella, kuinka kannabis koukuttaa aivojen keskeisiä osia mielihyvän nimissä. Tutkimuksen mukaan säännöllisesti kannabista käyttävillä on pysyvästi alentunut dopamiinin taso.

Lisäksi kannabista säännöllisesti käyttävillä oli testien mukaan heikommat kognitiiviset toimintakyvyt ja huonompi muisti. Tutkijat eivät kuitenkaan myönnä, että voisivat todistaa syy-yhteyden liittyvän suoraan pilven polttamiseen. Liiallisesti käytettynä kaikki muuttuu vaaralliseksi – olipa sitten kyse liikunnasta tai kannabiksesta.