Mies otti haravan käteen ja painoi REC

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Elokuvissa kuuluvia ääniä voidaan pitää itsestäänselvyytenä, mutta moni äänistä joudutaan äänittämään ja luomaan erikseen erikoisia esineitä käyttäen. Kenkien kopina, hevosten laukka, oven narina ja linnun siipien ääni ovat esimerkiksi sellaisia ääniä, joita foley-taiteilija John Roesch tekee työkseen päivittäin.

WIRED-kanava on julkaissut videon, jossa katselija pääsee kurkistamaan elokuvien äänimaailmojen kulisseihin. John Roesch näyttää miten hän loihtii elokuviin ääniä, joiden kuulija ei voisi elokuvaa katsoessaan uskoa äänen olevan mistään muusta peräisin kuin valkokankaalla näkyvästä toiminnosta.

Roeschilla on suuri studio, joka on täysin hänen äänitystarpeitaan varten rakennettu. Miehellä on suuri varasto erilaisia koneita ja esineitä, joiden avulla hän luo ääniä. Videolla Roesch esittelee myös narinaa tuottavan puisen esineen, jonka suomalainen tunnettu foley-taiteilija Heikki Kossi on hänelle antanut.