”Uusi nukkumistapa vähensi unen tarpeen 5 tuntiin”

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Suurin os aikuisista tarvitsee yli seitsemän tuntia unta toimintakyvyn säilyttämiseen ennallaan. Suuret keksijät kautta aikojen ovat kuitenkin olleet tunnettuja siitä, että he ovat nukkuneet todella vähän ja saaneet sillä tavoin enemmän tehokasta luomisaikaa päiviinsä.

Mies kuvasi videolle seitsemän päivän mittaisen kokeilun, jossa hän yritti monivaiheista nukkumista. Monivaiheisesta nukkumisesta tunnetuin on überman-unirytmi, jossa henkilö saa nukkua vuorokauden aikana kuusi noin 20 minuutin mittaista pätkää. Kokeilun aikana mies yritti hieman armollisempaa metodia, jossa hän sai nukkua noin viisi tuntia vuorokaudessa.

Mies kuvasi viikon ajan kokeilun sujumista videolle. Hän nukkui yön aikana neljä tuntia, minkä jälkeen hän sai ottaa päivän mittaan kaksi 20 minuutin torkkua. Mies ei kuitenkaan viikon aikana kyennyt tottumaan unirytmiin ja tunsi olonsa heikoksi ja sekavaksi.

Monivaiheisen unirytmin kerrotaan kouluttavan mieltä vaipumaan nopeammin syvän unen vaiheeseen, mutta siitä ei ole vielä todisteita. Todisteita ei ole siitäkään, että ihmisen keho pystyisi lyhyiden ja jaksotettujen unipätkien aikana palautumaan. Useimmilla monivaiheisen nukkumisen puolesta puhujilla on tämän metodin avulla tarkoitus saada lisää tunteja päiviinsä ja lisätä hereilläoloaikaansa jopa vuosikymmenillä.