Menossa työhaastatteluun? Varaudu näihin kysymyksiin

Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Työtä on nykyään monilla aloilla vaikeaa saada ja työttömyys kasvaa jatkuvasti. Moni ei pääse satojen hakemusten joukosta edes haastateltavaksi, minkä vuoksi työnhaku voi välillä turhauttaa.

Jos olet onnistunut erottumaan niin hyvin hakijoiden joukosta, että sinut on kutsuttu haastatteluun, on tilaisuutesi loistaa. Daily Mail julkaisi kymmenen kysymystä, joihin sinun tulee haastateltavana varautua.

1. Mikä oli suurin saavutuksesi edellisessä työpaikassasi?

Haastattelija haluaa tällä kysymyksellä kuulla vahvuuksistasi.

2. Miten edellinen työnantajasi kuvailisi sinua?

Haastattelija haluaa tietää, miten näet itsesi ulkopuolisen silmin, ja millainen suhde sinulla oli edelliseen työnantajaasi.

3. Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa?

Haastattelija haluaa tietää oletko ajatellut päätöksesi loppuun saakka.

4. Minkä virheen olet tehnyt ja miten olet korjannut sen?

Haastattelija haluaa nähdä onko sinulla ongelmanratkaisukykyä.

5. Mikä on suunnitelmasi seuraavan viiden vuoden ajalle?

Haastattelija haluaa kuulla onko sinusta heille pitkäaikaiseksi työntekijäksi.

6. Mitä huonoja puolia sinussa on?

Tämä kysymys on yleensä osittain humoristinen, mutta haastattelija haluaa kuitenkin nähdä kuinka saat käännettyä negatiivisen asian positiiviseksi.

7. Laiton kysymys

Moni haastattelija voi kysyä tahallaan tai tietämättömyyttään laittoman kysymyksen halutessaan saada jonkin kriteerin, jonka avulla erotella soveltuvat hakijat. Jos kysymys koskee esimerkiksi uskontoa, siviilisäätyä, maanpalvelusta, perheen suunnittelemista tai seksuaalista suuntautumista, sinulla on oikeus olla vastaamatta. Jos vain suinkin pystyt vastaamaan, kannattaa vastata jotakin, että haastattelija ei ala pitää sinua vaikeana tapauksena.

8. Onko sinulla kysyttävää?

Keksi aina kysymyksiä myös haastattelijalle. Näin saat mukavan keskustelun aikaan ja pystyt osoittamaan kiinnostuksesi kyseistä yritystä kohtaan.