Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäiviä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ruotsissa alettiin kokeilemaan useammissa työpaikoissa viime vuonna kuuden tunnin mittaisia työpäiviä. Lyhyempien työpäivien ajateltiin nostavan työntekijöiden tuottavuutta ja hyvinvointia sekä vähentävän henkilöstön vaihtuvuutta. Nyt yli vuoden kestäneestä kokeilusta on saatu tutkimustuloksia.

Tutkimuksessa ollut ryhmä työskenteli ruotsalaisessa vanhainkodissa kuuden tunnin työpäiviä samalla kahdeksan tunnin mukaan asetetulla päiväpalkalla. Ruotsin hallitus rahoitti kokeilun halutessaan nähdä, että lisääkö lyhyempi työpäivä ihmisten tuottavuutta. Kävi ilmi, että lyhyemmän työpäivän ajan ihmiset todella olivat tuotteliaampia.

Tutkimuksesta kävi Bloomberg-sivuston mukaan ilmi, että työntekijät olivat tehokkaampia, he tarvitsivat vähemmän sairaslomia, heillä oli vähemmän stressiä, mutta he tekivät kuuden tunnin aikana kuitenkin enemmän töitä. Kahdeksan tunnin mittaisia työpäiviä tekevät ottivat myös 2,8 kertaa todennäköisemmin vapaata kahden viikon työjaksolla kuin kuutta työtuntia tekevät.

LUKIJAKILPAILU: Arvomme Staran Facebook-sivun tykkääjien kesken Tallink Siljan luksusristeilyn Tukholmaan kahdelle hengelle deluxe-hytissä. Risteilyn arvo on noin 600 euroa. Voit halutessasi tägätä alle kaverisi, jonka kanssa haluaisit lähteä risteilylle. Kerro kilpailusta myös kaverillesi tai tägää hänet kilpailusivulle. Voittaja arvotaan 8.11.2017. Facebook ei ole kilpailun järjestäjä.

Uusimmat