Uskomaton tarina Sääntö-Suomesta: ”Virkamiehen päivätyö on kusettaa”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa virkamiehet käyttävät lähes rajatonta valtaa, ja jos lait ja asetukset eivät anna myöden, niin asiakasta pompotellaan sitten muilla tavoilla. Lähes järjenvastaisista tapauksista on olemassa lukemattomia esimerkkejä, ja parhaillaan eräs niistä ihmetyttää suomalaisia kovasti.

Suosittu blogisti Tere Sammallahti yritti tuoda Yhdysvalloista Suomeen muuttotavaroiden kanssa Yamaha FZ6R -moottoripyörän. Sen oli määrä olla rutiinitapaus, jossa ajoneuvo rekisteröidään Suomeen ja ajaminen voi jatkua kuin aiemminkin. Toisin kuitenkin kävi, kun suomalaiset virkamiehet astuivat mukaan kuvioon Tullissa ja Trafissa.

– Minulle ilmoitettujen tietojen perusteella ajoneuvojeni maahantuonti piti olla varsin yksinkertainen prosessi. Kuinka väärässä olinkaan, Sammallahti kirjoittaa BlogBookissa.

Ongelmat saivat alkunsa katsastuksesta, koska Tullin papereista puuttui yksi pieni merkintä.

– Katsastusmaksun maksettuani katsastaja kuitenkin ilmoitti, että VK katsastetaan raskaamman katsastusmenettelyn mukaan, koska Tulli ei ollut merkinnyt sitä tullauspäätökseen muuttoajoneuvoksi.

Puuttuvasta merkinnästä alkoi vuosia kestänyt vääntäminen byrokraattien kanssa, koska Tullissa ei suostuttu korjaamaan virheellistä asiakirjaa. Tilanteeseen ei saatu korjausta myöskään hallinto-oikeudesta, koska se ei suostunut käsittelemään tapausta, vaan lähetti sen käsiteltäväksi samaan tullipiiirin, josta koko jupakka sai alkunsa. Siellä korjausvaatimus luonnollisesti hylättiin.

– Kotiin ajellessa oloni oli jossain epätodellisen ja absurdin välimaastossa. Suomessa saa rekisteriin vuosikymmeniä vanhojen runkojen ympärille jos jonkinnäköisistä romuista rakenneltuja custom-prätkiä, mutta tehdasvakio moottoripyörä, jonka teknisiä klooneja ajaa tuhansittain Euroopan teillä, oli osoittautumassa mahdottomaksi rekisteröidä Suomessa tieliikenteeseen, Sammallahti kirjoittaa.

Lopulta loputtomalta tuntuvan taistelemisen jälkeen moottoripyörä rekisteröitiin, mutta sitä ennen Sammallahti oli jo ehtinyt ostaa itselleen uuden moottoripyörän. Kovan onnen Yamaha FZ6R on nyt siis laillinen ja rekisterissä – sekä myynnissä. Suomalainen virkamieskoneisto ei saa kirjoittajalta kovin hyvää arvosanaa.

– Kun maksamillasi veroilla elätetään virkamiehiä ja viranomaisia, joiden päivätyö on kampittaa ja kusettaa sinua joka käänteessä, niin ei se ole ihme että Suomessa valitetaan kaikesta ja täältä halutaan muuttaa pois. Järjestelmän olemassaolon oikeutus murenee ainakin minun silmissäni jatkuvasti, kirjoittaja kiteyttää.

Lue koko tarina ja sen uskomattomat käänteet BlogBookista. Stara ei tavoittanut Tullista ja Trafista ketään kommentoimaan tapausta.