Soldiers of Odin -tavaramerkki onkin laiton? Voi päätyä katupartiolaisille

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

NYT kertoi tänään haastattelun kera kuinka 27-vuotias Tukholmassa opiskeleva suomalainen Riikka Yrttiaho on rekisteröinyt itselleen Soldiers of Odin -tavaramerkin. Merkki on rekisteröity luokassa 25, joka kattaa erityisesti vaatteet ja asusteet.

Tukholman yliopistossa kansainvälistä politiikkaa sekä valtio-oppia opiskeleva Yrttiaho kertoi lehdelle rekisteröineensä tavaramerkin kritisoidakseen maahanmuuttovastaista järjestöä. Hän kertoi lisäksi suunnittelevansa vaatteiden myymistä Soldiers of Odin -tavaramerkillä.

Soldiers of Odin
Soldiers of Odin

Stara selvitti nyt Soldiers of Odin -tavaramerkin taustat. Selvitysten perusteella tavaramerkki voi vielä hyvinkin päätyä katupartiolaisten omistukseen, mikäli he niin haluavat. Tavaramerkkiä on nimittäin haettu todennäköisesti tavaramerkkilain vastaisesti, ja siten tavaramerkin rekisteröinti voidaan kumota, mikäli katupartiolaiset esittävät asiasta vaatimuksen patentti- ja rekisterihallitukselle.

Tavaramerkkilain 14 §:n 1 momentin 7 kohdan mukaan tavaramerkkiä ei saa rekisteröidä, jos hakija tietää toisen käyttäneen tunnusmerkkiä aiemmin samojen tai samankaltaisten tuotteiden tai palvelujen tunnuksena. Saman lainkohdan perusteella Suomessa on aiemmin kumottu muun muassa Alma Median vilpillisesti rekisteröimät Etuovi-tavaramerkit.

Katupartioistaan tunnettu Soldiers of Odin on käyttänyt tunnusmerkkiään erittäin näkyvästi muun muassa takeissaan, jotka kuuluvat tavaramerkkien luokituksessa samaan luokkaan nyt rekisteröidyn tavaramerkin kanssa. Järjestön takit ovat pääasiassa yhdenmukaisia, joten tunnusmerkin käyttö on ollut tavaramerkinomaista.

Yrttiaho vahvisti NYT-lehden haastattelussa olleensa tietoinen tunnusmerkin aikaisemmasta käytöstä, joten rekisteröidyn tavaramerkin kumoaminen ei tulisi olemaan järjestölle kovinkaan haastavaa. Mikäli järjestö hakee nimelleen itsekin tavaramerkkiä, tullee tavaramerkki päätymään käsittelyjen päätteeksi katupartiolaisten omistukseen.

Yrttiahon tavaramerkkiä on haettu 15. helmikuuta ja se on rekisteröity 27. huhtikuuta. Näin ollen rekisteröinnin kumoamista varten varattu kahden kuukauden väiteaika on käynnissä 27. kesäkuuta saakka. Mikäli Soldiers of Odin tekee rekisteröinnistä väitteen ennen tätä määräaikaa, voidaan tavaramerkki kumota jo ennen kuin se saavuttaa lainvoiman väiteajan loppuessa.

Staran tiedossa ei ole aikooko Soldiers of Odin vaatia tavaramerkin kumoamista tai aikooko järjestö hakea tavaramerkkiä myös itselleen. Toimitus seuraa tilannetta.