Alkoholilaki mullistuu: Ravintolat auki aamuneljään – festarien olutkarsinat katoavat – alkoholimainonta vapautuu

Viihdeuutiset · Stara.fi

Eilen yhdeksi päivän pääuutisista nousi vahvojen oluiden ja Lonkeron pääseminen ruokakauppojen hyllyille vuoden 2017 alusta alkaen. Näiden varjoon jäi kuitenkin pari muuta erittäin merkittävää muutosta, jotka vaikuttavat positiivisesti varsinkin ravintoloiden ja festivaalien asiakkaisiin.

Kokoomuksen mukaan uusi alkoholilakia sisältää myös ravintoloiden jatkoaikalupien poistumisen, eli ensi vuoden alusta kaikki anniskeluoikeuksin varustetut ravintolat saavat olla avoinna aamuneljään saakka. Tähän saakka jatkoaika on edellyttänyt viranomaisten erikoislupaa, jota on ollut paikoin hyvinkin haastava saada.

Lisäksi anniskelualueiden sääntely kevenee, ja sen myötä festivaalien usein melko tökerösti aidatut niin sanotut olutkarsinat poistuvat. Muualla Euroopassa alkoholia on saanut kautta aikojen nauttia koko festarialueella, mutta Suomessa juomia on tähän saakka saanut nauttia vain erillisillä tiukasti rajatuilla anniskelualueilla. Festarikesänä 2017 Suomi on jo siirtynyt eurooppalaiseen tapaan.

Vuoden 2015 alusssa astui voimaan rajusti kritisoitu alkoholin mainontakielto, jonka myötä muun muassa jakeluautojen kyljistä ja panimojen jättitölkeistä jouduttiin poistamaan olutmerkit. Tästä koitui panimoille ja kuljetusyhtiöille yhteensä miljoonien kustannukset. Nyt tämä torsoksi osoittautunut virhe tullaan korjaamaan, sillä alkoholimainontaa vapautetaan ensi vuodenvaihteesta alkaen.

Uuden lain tarkemmat linjaukset on määrä julkistaa ennen juhannusta.