Vakoilun tulevaisuus: Mehiläisen kokoiset lentävät robotit

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat kehitelleet minikokoisen lentävän robotin, joka pystyy tarttumaan lähes mihin tahansa pintaan staattisen sähkön avulla. Kyseessä on eräänlainen hyönteistä muistuttava, mehiläisen kokoinen UAV-kopteri.

Pienikokoisten robottien ongelmana on tähän asti ollut niiden suuri energiankulutus. Harvardin yliopiston tutkijoiden selvityksen mukaan minikokoiset lentävät robotit voisivat säästää huomattavasti virtaa, mikäli ne pystyisivät laskeutumaan lentojen välissä hyönteisten tapaan.

Tutkijoiden kehittelemä microa aerial vehicle, eli MAV-kopteri, pystyy laskeutumaan lähes mille tahansa pinnalle staattisen sähkön avulla. Keksintöön ja sen toimintatapaan päästään tutustumaan Science Magazine -lehden Youtube-videolla. MAV-robottien teknologia on vielä kehittelyn alla, ja nykyinen versio saa virtansa siihen kiinnitetyn piuhan avulla.

Huomaamaton ja toimintakykynsä tuntikausien ajan säilyttävä robotti soveltuisi tulevaisuudessa epäilemättä hyvin vakoilukäyttöön. Toisaalta laitetta voitaisiin käyttää hyödyksi myös esimerkiksi luonnonkatastrofien ja onnettomuuksien yhteydessä sekä kommunikaation mahdollistamiseksi syrjäisillä seuduilla.