USA:n yhdinaseita hoidetaan 1970-luvun tekniikalla – disketit yhä käytössä

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vielä 1990-luvulla tietokoneissa käytössä olleet disketit edustavat auttamattomasti vanhentunutta tekniikkaa. Vuonna 1971 markkinoille ilmestyneitä kahdeskantuumaisia levykkeitä käytetään kuitenkin edelleen Yhdysvaltojen puolustusministeriön hallintorakennuksessa, Pentagonissa.

Yhdysvaltojen hallituksen tilejä tutkiva Government Accountability Office on paljastanut Pentagonin käyttävän laitteistossaan edelleen vuosikymmeniä sitten vanhentuneita laitteita. Esimerkiksi maan yhdinaseohjelmaa hoidetaan edelleen IBM Series/1 -tietokoneilla, jotka toimivat kahdeksantuumaisilla levykkeillä. Tietokoneet tulivat käyttöön vuonna 1976.

– Järjestelmä on edelleen käytössä, sillä lyhyesti ilmaistuna se toimii edelleen. Pentagonin tiedottaja, everstiluutnantti Valerie Henderson kuvailee AFP-uutistoimistolle.

Pentagon aikoo aloittaa järjestelmänsä uudistamisen ensi vuonna. Vanhentuneen järjestelmän ylläpito maksoi amerikkalaisille veronmaksajille viime vuonna 61,2 miljardia dollaria. Liittovaltion tekniikan uudistamiseen käytettiin verorahoja viime vuonna 19,2 miljardin dollarin edestä.