Alkometri ranteeseen – tunnistaa promillet hiestä

Autot Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Bactrack-yrityksen Skyn saattaa näyttää päällisin puolin rannekellolta tai aktiivisuusmittarilta. Kyseessä on kuitenkin eräänlainen uuden ajan alkometri, joka tunnistaa käyttäjän veren alkoholipitoisuuden automaattisesti.

Skyniin ei tarvitse puhaltaa perinteisten alkometrien tapaan, vaan laite tunnistaa veren alkoholipitoisuuden hänen hiestään. Alkoholi ei tosin ilmene hiessä yhtä nopeaa kuin hengitysilmassa, joten aivan reaaliajassa laite ei pysty määrittelemään veren alkoholiprosenttia.

Bactrackin uutuuslaite pystyisi muun muassa varoittamaan käyttäjää, kun hän on liian juovuoksissa ajamaan autoa. Skynin voi myös säätää ilmoittamaan esimerkiksi sukulaisille, mikäli laitteen kantaja on humalassa silloin kun hänen kuuluisi olla selvin päin.

Skyn voitti Reuters-uutistoimiston mukaan Yhdysvaltojen terveysviraston alla toimivan National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism -järjestön järjestämän kilpailun. Kilpailussa etsittiin uutta, helposti mukana kulkevaa ja huomaamatonta alkometriteknologiaa sekä viranomaisten että yksityisten käyttöön. Voittaja valittiin sen perusteella, kuinka tarkasti laitteet pystyivät mittaamaan veren alkoholiprosenttia.