Karu kuva Oulun hukkumisesta leviää: ”Siellä on ihminen oikeassa hädässä”

Ohhoh! · Stara.fi

Esimerkiksi mobiililaitteet ja sosiaalinen media ovat tuoneet mukanaan synkän kulttuurin, jossa traagisten tilanteiden kuvaaminen on monille tärkeämpää kuin tilanteeseen suhtautuminen sen edellyttämällä vakavuudella. Eilen tästä saatiin jälleen yksi esimerkki Oulussa.

Oulussa hukkui viikonloppuna henkilö, jota ei onnistuttu yrityksistä huolimatta elvyttämään. Kuten aina, myös tällä kertaa pelastustoimia saapui seuraamaan sankka yleisöjoukko. Ihmisten välinpitämättömyys ja toiminta on nyt kuitenkin suututtanut monet. Tapausta käsittelevä Facebook-päivitys kiteyttää monien suomalaisten tunteet.

– Se, mikä pistää kuvassa silmään on tämä nuorisojoukko. Toisen hätää kuvataan ja yksi hermanni on kyykistyneenä tupakan kanssa, katsoen kuin jotain suurtakin näytelmää. Tajusivatkohan nuoret, että siellä on ihminen oikeassa hädässä ja kuolemaisillaan? Olisitteko katsoneet ja kuvanneet samalla tavalla, jos uhrina olisikin teidän lähiomainen. Vaikka oma mummo tai vanhempi? – Tuskin.

Ennen Oulun tapausta Suomessa on nähty runsaasti tilanteita, joissa uhrin auttamisen sijaan otetaan ensin pari selfie-valokuvaa tai jopa kuvataan onnettomuuspaikkaa videolle. Jokaisen tulisi ymmärtää, että hätätilanteessa selfiet ja videot jätetään kuvaamatta ja keskitytään ainoastaan auttamiseen. Viranomaisten saapumisen jälkeen heille tulee antaa työrauha.