Aktiivisuusrannekkeet valehtelevat jopa 40 prosentilla

Digi Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Markkinoille on tullut monia erilaisia aktiivisuusrannekkeita, joiden avulla ihmiset pystyvät seuraamaan päivän aikana käveltyjä askelmääriä, poltettuja kaloreita ja kuljettujen matkojen pituuksia. Osa aktiivisuusrannekkeista mittaa jopa nukkuvan ihmisen unenlaatua.

Nyt Yhdysvalloissa Ball State University -yliopistossa tehty tutkimus on osoittanut, että monien luottamat aktiivisuusrannekkeet ovatkin todella epätarkkoja. Tutkijat ottivat tarkasteluun suositut Fitbit Flex ja Jawbone UP24 -rannekkeet, minkä lisäksi he tutkivat myös kahta lanteille asetettavaa Fitbit-mittaria.

Tutkimuksen jälkeen kävi ilmi, että aktiivisuusmittarit laskivat esimerkiksi kotitöitä tehdessä kulutettujen kaloreiden määrän 27 – 34 prosenttia liian alhaiseksi. Mittarit eivät pystyneet laskemaan näin ikään todellisen urheilusuorituksen aikana kulutettuja kaloreita vaan mittasivat ne väärin jopa 40 prosentilla.

Aktiivisuusrannekkeet lähtivät myynnillisesti todelliseen nousuun pari vuotta sitten. Ne toimivat monille ihmisille varmasti hyvänä motivaattorina, mutta niiden tarkkuuteen ja mitattuihin tuloksiin ei kannata kuitenkaan luottaa, Mirror uutisoi.