Pohjois-Koreaan oma Facebook-kopio – hakkeroitiin välittömästi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pohjois-Korean asukkaiden internet-käyttö on arvatenkin erittäin rajattua, ja pääsy Facebookin kaltaisiin länsimaiset yhteisöpalveluihin on kokonaan estetty maassa. Taannoin valtion kansalaiset saivat hetkeksi käyttöönsä ikioman yhteisöpalvelun, joka kuitenkin hakkeroitiin saman tien.

Päällisin puolin huomattavasti Facebookia muistuttava Starcon.net.kp-sivusto avattiin perjantaina. Sivusto joutui kuitenkin pian hyökkäyksen kohteeksi. Asialla oli Motherboard-sivuston mukaan 18-vuotias skotlantilainen Andrew McKean.

Nuoren miehen mukaan sivuston hakkerointi oli erittäin helppoa. Hän löysi sivun alareunasta järjestelmänvalvojille tarkoitetun osion, jossa pyydettiin käyttäjänimeä ja salasanaa.

Andrew arveli käyttäjänimen olevan ”admin” ja salasanan ”password”. Hänen veikkauksensa osui oikeaksi. Andrew vaihtoi sivuston nimeksi ”Best Korea’s Social Network” ja jätti sivustolle viestin.

– Öh, en luonut tätä sivustoa, löysin vain keinon kirjautua sisään… @mckeany_, nuorukainen kirjoitti sivustolle.

Hakkerointi on mitä ilmeisimmin huomattu, sillä sivusto on sittemmin poistettu verkosta kokonaan. Starcon.net.kp-yhteisöpalvelu oli tehty phpDolphin-palvelulla, joka mahdollistaa kenelle tahansa Facebook-tyylisen sivun luomisen.