Näin erilaisia miesihanteet ovat ympäri maailmaa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Jokaisessa maassa on toisistaan eroavia kauneusihanteita, jotka johtuvat kulttuurista, ihonväristä ja yleisesti erilaisista kasvonpiirteistä. Kauneusihanteista puhuttaessa ajatellaan yleensä naisia, mutta myös miehet voivat kokea paineita siitä ovatko he maassaan vallitsevan miesihanteen näköisiä tai mallisia.

BuzzFeed julkaisi videon, jossa käsitellään miehiä koskevia kauneusihanteita ja sitä, miten paljon ne eroavat ympäri maailmaa. Kauneusihanteita on esitelty komeiden miesmallien avulla, mikä ei luultavasti tule ainakaan helpottamaan videota katselevien miesten ulkonäköpaineita.

Metsuriseksuaalinen tyyli on ollut jo jonkin aikaa yleisin kauneusihanne esimerkiksi Amerikassa ja monien mielestä varmasti myös Suomessa. Miehen tulee tämän ihanteen mukaan olla vaaleaihoinen, parrakas, mahdollisesti pitkähiuksinen ja lihaksikas.

Brasiliassa ihannoidaan saksalaisia piirteitä, minkä vuoksi kauneusleikkaukset ovat yleistyneet miesten keskuudessa. Etelä-Afrikassa valtaosa väestöstä on tummaihoisia ja vain noin yhdeksän prosenttia vaaleaihoisia, mutta siitä huolimatta eteläafrikkalaisten lehtien kansikuvissa nähdään vaaleita miesmalleja.

Turkkilaisten miesten keskuudessa suositaan yhä enemmän karvojen poistamista eri puolilta kehoa tai vähintäänkin niiden siistiä trimmaamista esimerkiksi kulmakarvojen ja parran alueelta. Italialaisten kohdalla miesihanne koski lähinnä pukeutumista, jonka tuli olla siistiä, räätälöityä, värikästä ja jopa feminiiniä.

Tutkimusten mukaan kauneusihanteet muuttuvat jatkuvasti ja muokkautuvat siksi, että eri kulttuureista ja maista tulevat ihmiset tekevät yhdessä lapsia. 2000-luvulla syntyneet ihmiset pitävätkin 2010-vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan kauneimpina niitä henkilöitä, joiden vanhemmat tulevat eri maista ja ovat ihonväriltään erilaisia. Tällöin kauneusihanteena olisi siis mies, jolla olisi melko länsimaalaiset piirteet, tummempi iho ja ruskeat tai siniset silmät.