Viulu tulostettiin kerralla 3D-tulostimella – näin se soi!

Viihdeuutiset · Stara.fi

3Dvarius on ranskalaisen viulistin Laurent Bernadacin kehittämä sähköviulu, jossa klassisen viulun parhaat puolet ja uusin digiteknologia paiskaavat onnistuneesti kättä. 3D-tulostuksella valmistettu soitin soi ensi kertaa Suomessa lokakuussa Tampereella järjestettävässä kansainvälisessä 3DSTEP -tapahtumassa.

3Dvariuksen kehitystyö on ollut viisivuotiaana viulunsoiton aloittaneelle ja maailmalla laajasti eri kokoonpanoissa ja sooloartistina musisoimassa kiertäneelle Bernadacille hyvin henkilökohtainen projekti.

– 3Dvarius on luotu viulistin tarpeita ajatellen. Kaikki soundin kannalta oleellinen on säilytetty, ja samalla viulun ergonomiaa on parannettu, kertoo Bernadac.

– 3Dvarius on suunniteltu niin, että sen voi tulostaa 3D tulostimella yhtenä kappaleena, joten äänen värähtely kulkee vapaasti soittimessa ilman, että se jäisi kiinni liitoksiin.

3Dvariuksessa ei ole lainkaan viuluissa totutusti nähtyä päätä, mikä tekee instrumentista perinteistä klassista viulua kevyemmän. Viritystapit on sijoitettu käytännöllisyyden ja käyttömukavuuden takaamiseksi viulun alaosaan pikavirittimien paikalle. Muiden sähköviulujen tavoin 3Dvariuksesta puuttuu myös kaikukoppa.

Kielten värähtely ohjataan suoraan tallasta sähköiseen äänentoistoon. Audiokaapeli kiinnitetään lähelle soittimen tallaa häiriöttömyyden varmistamiseksi. Valmistuksessa on käytetty 3D tulostuksessa tunnettua stereolitografia-tekniikkaa sen ainutlaatuisen tarkkuuden ja kestävyyden vuoksi. 3D tulostettu 3Dvarius viimeistellään käsityönä.