Tutkimus: Pettävä naarasvarpunen vaarantaa poikasten hyvinvoinnin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yksiavioisuus on yleisintä linnuilla. Esimerkiksi joutsenet, kotkat ja albatrossit muodostavat elinikäisiä liittoja. Nisäkkäillä yksiavioisuus on harvinaisempaa, ja sitä tavataan vain 3-5 prosentilla.

Varpunen on tuttu näky myös Suomen luonnossa. The American Naturalist -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että varpusurokset kunnioittavat uskollisia naaraita. Varpuset hoitavat poikasiaan normaalisti yhdessä ja tasapuolisesti. Jos uros epäilee naaraan paritelleen vieraan kumppanin kanssa, saattaa se antaa vähemmän ruokaa jälkikasvulle.

Uros tekee selvitystyötä uskollisuudesta muun muassa poikasten hajun ja naaraan poissaoloaikojen perusteella. Toisin sanoen kumppaniaan pettävä naaras vaarantaa poikastensa hengen, koska uros ei ole halukas tuhlaamaan energiaan toisten jälkeläisistä huolehtimiseen, IFL Science uutisoi.