Ei ötökkäkammoisille! Metrin pituinen kastemato löytyi sademetsästä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sateiden myötä maan pinnalle ryömineet kastemadot eivät ole harvinainen näky Suomen kesässä, mutta pulleimmatkaan kotoisat lieromme eivät vedä vertoja Equadorin sademetsissä tavattaviin yksilöihin. Youtube-videolla esitellään yli metrin pituista kastematoa.

Videolla luontotutkija Phil Torres on törmännyt Amazonin viidakossa jättiläismäiseen kastematoon. Ötökällä on pituutta yli metrin verran, ja se painaa lähes puoli kiloa. Torresin mukaan Etelä-Amerikassa tavattavat kastemadot voivat kasvaa vieläkin isommiksi, jopa yli kaksimetrisiksi.

Kastemadot ovat erittäin hitaita, ja lieron liikkumista kuvaavia kohtauksia on tutkijan mukaan nopeutettu kahdeksankertaisesti. Hitaasti liikkuvat ja pulleat jättimadot ovat mieluista ruokaa toisille raajattomille otuksille. Phil Torresin mukaan matoja saalistavat viidakossa elävät suurikokoiset matosammakot.