Tutkijat: Kalat tunnistavat ja muistavat ihmiskasvoja

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vanhan ja monien uskoman myytin mukaan kultakalojen muisti on vain kolmen sekunnin mittainen. Tämän uskomuksen voi heittää romukoppaan, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan kalojen muisti on huomattavasti kuviteltua parempi.

Oxfordin ja Queenslandin yliopistojen yhteistutkimuksessa selvisi, että trooppisilla seuduilla tavattavat ampujakalat pystyivät tunnistamaan ihmisten kasvoja. Kalat myös muistivat kasvot myöhemmin huomattavalla tarkkuudella.

– Useiden ihmiskasvojen erottaminen toisistaan on yllättävän vaikeaa. Monissa kasvoissa on nimittäin samat peruspiirteet, tutkimusta johtanut Cait Newport kuvailee AFP-uutistoimiston mukaan.

Erityisen Scientific Reports -julkaisussa paljastetusta tutkimustuloksesta tekee se, että kalojen aivoista puuttuvat osiot, joita ihmiset käyttävät kasvojen tunnistamiseen. Usein kasvojen tunnistaminen yhdistetään vain isot ja monimutkaiset aivot omistaviin kädellisiin.

– Ampujakalojen kyky oppia tämä tehtävä viittaa siihen, ettei ihmiskasvojen tunnistamiseen tarvita monimutkaisia aivoja, Cait Newport paljastaa.