Sotaveteraanit käyttävät kannabista hoitoonsa – ilman lupaakin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Hamppua on käytetty lääkintä- ja hyötytarkoituksessa maailmansivu. Kannabiksen lääkekäyttö on nykyisin sallittua useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa, ja muun maailman arvellaan seuraavan pian perässä. Kaikki eivät allekirjoita monipuolisen hamppukasvin hyötyjä edes lääketieteellisesti käytettynä.

Yhdysvaltojen veteraaniliitto on osoittanut huolensa maan sodissa olleiden henkilöiden kiinnostuksesta kannabiksen käyttöä kohtaan. Veteraanit saattavat usein kärsiä traumaperäisestä stressihäiriöstä, ja kannabis lieventää heidän ahdistusta ja masennusta.

– Lääkkeet poistivat kyllä masentuneisuuden, mutta samalla hävisi kaikki muutkin mahdolliset tunteet mitä on olemassa. En tuntenut mitään ja olin kuin elävä kuollut, entinen merijalkaväen sotilas Mike Whiter ja aktiivinen kannabiksen käyttäjä kertoo Associated Pressille.

Veteraaniliitto ei ole Whitersin kampanjoinnista huolimatta todennut kannabiksen hyötyjä tutkimuksissaan. Lääketieteellinen lisänäyttö auttaisi veteraaneja saamaan parempaa hoitoa ongelmiinsa – olipa sitten hoitomuotona synteettiset lääkkeet tai kannabis. Rikkakasvien tavoin menestyvä ikivanha lääkekasvi on edullisesti tuotettavaa ainetta, joka tarvittaessa jalostuu moneksi. Hamppukasveista saatavan kannabiksen huumausainekäyttö kiellettiin Yhdysvalloissa vasta 1900-luvun alussa, ja sittemmin myös muissa YK:n maissa.