Linnut oletettua älykkäämpiä – pieniin aivoihin mahtuu enemmän hermosoluja

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tuore tutkimus antaa aivan uuden merkityksen linnunaivot-sanalle. Tennesseen Vanderbiltin yliopiston ja Prahan Charlesin yliopiston yhteisen tutkimuksen mukaan lintujen aivot saattavat olla pienestä koostaan huolimatta vähintäänkin yhtä tehokkaat, kuin monien kädellisten tapauksessa.

Yliopistojen tutkimuksessa kävi ilmi, että lintujen aivoissa hermosoluja mahtuu enemmän pienempään tilaan kuin nisäkkäiden tapauksessa. Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa mitattiin yli tusinan lintulajin aivojen hermosolujen määrä.

– Linnuilla, erityisesti laululinnuilla ja papukaijoilla, on yllättävän suuri lukema hermosoluja niiden etuaivoissa. Kyseinen aivojen osa toimii yhteistyössä ylempiä kognitiivisia funktioita kuten tulevaisuuden suunnittelua ja kuvioiden tunnistamista ylläpitävän aivokuoren kanssa, neurotieteilijä Suzana Herculano-Houzel kuvailee.

Monet lintulajit kykenevät monimutkaiseen käyttäytymiseen ja esimerkiksi työkalujen käyttöön. Niiden tiedetään esimerkiksi piilottavan ruokaa lajikumppaniensa läsnäollessa ja etsivän piilotetut ravinnot uudelleen silloin, kun muita lintuja ei ole paikalla. Gizomodo-sivuston mukaan tämä viittaa lintujen pystyvät päättelemään mitä niiden lajikumppanit ajattelevat.