Oluen erikoinen raaka-aine – mukana kaskelotin suolistoeritettä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Australialainen Robe Town Brewery on päättänyt tuoda markkinoille rajoitetun erän erikoisolutta. Tuotteen nimi on Moby Dick Ambergris Ale. Jo nimestäkin voi päätellä, että juoma liittyy oleellisesti valaisiin.

Popular Science -sivusto paljastaa, että rohkea panimo on hyödyntänyt uutuusoluen valmistamisessa kaskelotin suolistosta saatavaa eritettä nimeltään ambra. Ambraa on perinteisesti käytetty hajuvesien lisäaineena. Nykyisin se on korvattu kemiallisesti.

Moby Dick -teoksessa kerrotaan seikkaperäisesti kalliin ambran hankkimisesta, kuinka sitä kerätään esimerkiksi mätänevien valaiden ruumiista. Ambra on vahamaista ainetta, jonka väritys vaihtelee harmaasta mustaan. Ajan myötä ambran ulostemainen tuoksu muuttuu makeaksi – etenkin alkoholin kanssa sekoitettuna.