Tästä syystä et saa valokopioitua seteleitä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Useimmilla ihmisillä on varmasti joskus käynyt mielessään, onnistuisiko seteleiden väärentäminen kopiokoneella. Rahojen kopiointi ei kuitenkaan ole ainoastaan laitonta, vaan myös käytännössä mahdotonta.

Rahojen kopiointia estäviin keinoihin tutustutaan Youtuben Wendover Productions -kanavan tuoreella videolla. Useimmat kopiokoneet eivät suostu lainkaan tulostamaan kopioita seteleistä. Kopiokoneet tunnistavat setelit lukuisten maiden rahoista löytyvän EURion-kuvion avulla.

Nykyään monet setelit suojataan myös Counterfeit Deterrence Systemin, eli väärennöksiä torjuvan järjestelmän avulla. CDS-järjestelmä löytyy esimerkiksi Photoshop-kuvanmuokkausohjelmasta. Videon mukaan juuri kukaan ei tiedä, miten järjestelmä toimii käytännössä.

Video paljastaa myös, että Yhdysvaltojen lain mukaan elokuvissa ja sarjoissa nähtävien tekaistujen seteleiden täytyy olla joko alle 75% pienempiä tai yli 150% isompia kuin oikeiden rahojen. Rekvisiittana käytetyt rahat täytyy tuhota välittömästi tuotannon päätyttyä.