Tiedemiehet selvittivät Banksyn henkilöllisyyden – apuna korkealuokkainen profilointi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Banksya voidaan pitää ehkäpä maailman tunnetuimpana katutaitelijana, jonka provosoivat graffitit, installaatiot ja maalaukset herättävät laajalti keskustelua ja niittävät suurta ihailua. Vieläpä mielenkiintoisemmaksi hänet tekee se, että vain harva tietää kuka Banksy-nimimerkin takana piilee.

Nyt London’s Queen Maryn yliopiston kriminologian opiskelijat ovat selvittäneet Banksyn henkilöllisyyden, Independent uutisoi. He ovat käyttäneet apuna maantieteellistä profilointia tekijän tunnistamiseksi. Opiskelijat ovat päätyneet samaan henkilöön kuin sanomalehdet jo vuosia sitten. Banksy on heidän mukaansa graffittitaiteilija Robin Gunningham.

Gunningham nousi vahvimmaksi ehdokkaaksi, kun tiedemiehet vertailivat Banksyn 140 seinäkuvan sijaintia ja tunnettujen graffittitaiteilijoiden asuinpaikkoja keskenään. Lisäksi alueen pubit, leikkikentät ja asuintalot määrittelivät miehen henkilöllisyyttä. Tulokset rajautuivat lopulta kymmeneen eri mieheen, ja Gunningham nousi ykkösehdokkaaksi. Katutaiteilija ei ole myöntänyt eikä kieltänyt väitettä, The Independent uutisoi.

Banksyn omaperäistä sissitaidetta on nähty muun muassa Louvressa, British Museumissa, israelilaisessa turva-aidassa, Anaheimin Disneylandissa ja New Yorkin Manhattanilla. Osa pitää häntä yhtenä aikansa suurimpana taiteilijana ja toiset lukevat hänet töhrijöiden kastiin. Koska graffittien ja luvattoman katutaiteen ikuistaminen on rikos Banksyn kotimaassa Englannissa, on hänet etsintäkuulutettu.