USB täytti 20 vuotta ja uudistuu kokonaan – laturit vaihtoon

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yleisesti kuvitellaan tietotekniikan päivittyvän hurjaa vauhtia. Kuvitelma on monelta osin väärä, sillä esimerkiksi kaikille tuttu USB-liitin täytti juuri 20 vuotta. USB-A on tuli myyntiin keväällä 1996 ja sitä käytetään yhä useimmissa tietoteknisissä laitteissa. Sen käyttö on jopa lisääntynyt viime vuosina älylaitteiden yleistymisen ansiosta.

Kehitys USB-A-liittimen ensimmäisestä versiosta uusimpaan USB-C-versioon on tapahtunut verkkaisesti. USB 2.0 ja USB 3.0 ilmestyivät muutamien vuosien välein kasvattaen USB-liitännän nopeutta ja suosiota tasaisesti. USB 3.1 määrittää vain USB-liitäntätekniikan ja sen nopeuden, mutta ei fyysistä liitintä. USB-C puolestaan määrittelee fyysisen liittimen, mutta ei sen taustalla toimivaa tekniikkaa. USB-C-liitin on symmetrinen, joten sen voi liittää kummin päin tahansa.

USB 3.1 -liitäntätekniikka yhdessä USB-C-liittimen kanssa tarjoaa myös erittäin nopean tiedonsiirron. Parhaimmillaan sen siirtonopeus on 10 gigabittiä sekunnissa. Tämä tarkoittaa tiedostojen siirtämisessä enimmillään jopa 940 megatavun sekuntinopeutta, jolloin parin tunnin teräväpiirtoinen elokuva siirtyy kiintolevylle muutamassa sekunnissa.

USB-C-liittimen tekniikka on kehittynyt myös virransyötön suhteen. Aiemman 1,5 ampeerin ja 10 watin sijasta USB-C-liittimet kykenevät jopa kolmen ampeerin ja 100 watin lukemiin. Omalla virtalähteellä varustetut USB-C-laitteet kykenevät siirtämään käyttöjännitteen myös eteenpäin toiseen USB-C-laitteeseen, jolloin virtalähteiden kokonaismäärä vähenee. Vaikka USB-C-liittimiä ei vielä näy kaikissa tietokoneissa ja viihdelaitteissa, nämä nopeammat ja entistä kätevämmät liittimet yleistyvät kiihtyvää tahtia.

USB-C liitin löytyy ainakin uusista Seagaten ja LaCien Porsche Design -kiintolevyistä ja Huawein P9 -älypuhelimesta.