Prostituutiolla on värikäs historia – oli paljon muutakin kuin seksiä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maksullisia naisia pidetään maailman vanhimman ammattikunnan edustajina. Yleensä alalle ryhtyvät nuoret naiset, jotka rahoittavat prostituution avulla esimerkiksi opiskeluitaan tai elintasoaan. Maksulliset naiset eivät välttämättä tarjoa pelkästään seksiä rahasta.

Maailmanhistoriassa kerrotaan naisten hyödyntäneen asemaansa monella eri tapaa. Esimerkiksi italialaiset kurtisaanit olivat vapaita ja korkeasti koulutettuja renessanssin aikakautena. Heillä oli maksumiestensä vaimojen kaltainen turva ja tasapaino elämässä, mutta he olivat huomattavasti perheenäitejä vapaampia harrastamaan seksiä ja toteuttamaan seksuaalisia mielihalujaan.

Tähän aikaan italialaiset korkean luokan prostituoidut saattoivat saada maksun filosofisista keskustelutuokioista ja runojen lausumisesta. Italialaisilla kurtisaaneilla saattoi olla huomattavasti vakutusvaltaa esimerkiksi maan poliittisella kentällä 1400-luvulla.

Sen sijaan 1600-luvun Japanissa maksullisten naisten valta-asemaan nousseet oiranit tunnettiin heidän käytöstavoistaan, täydellisestä kielenkäytöstä sekä esiintymistaidoista. Japanilaisia prostituoituja ei tule kuitenkaan sekoittaa geishoihin, joiden pääasiallinen tarkoitus on emännöidä ja viihdyttää, All That is Interesting -sivusto muistuttaa.

Ottomaanien aikaan varakkaat herrat ostivat palveluita myös nuorilta miehiltä. Turkkilaisissa kylpylöissä toimineet miehet hieroivat ja kylvettivät asiakkaitaan – ja tarjosivat seksuaalisia palveluita rahasta.

Intiassa puolestaan kunnioitettiin ganika-naisia, jotka osasivat viihdyttää asiakkaitaan 64 eri esiintymistyylillä, kuten taiteella, musiikilla, teatterilla ja runoudella. Menestyneillä ganikoilla oli upeat asuintalot ja omat palvelijat.

Antiikin Kreikassa seksin harrastaminen rahasta oli verotettavaa tuloa. Suurin osa maksullisista naisista ja miehistä hallitsivat seksin lisäksi erikoistaitoja, kuten laulamisen, tanssimisen tai voimistelemisen. Heitä palkattiin yksityistapahtumiin esiintymään ja he olivat ikään kuin aikansa supertähtiä.

Nykyisin maksullisten naisten veloittama taksa riippuu yleensä palveluihin käytetystä ajasta ja siitä, mitä asiakas tahtoo naisen tekevän. Rohkeasieluisimmat saattavat päästä ammatissa hyville tienesteille, mutta mikäli diilejä sopii naisen oma sutenööri, ottaa hän usein palkkiosta muhkean prosentin itselleen.