Kohuväite: Disney kaikkea muuta kuin satumainen työnantaja

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ympäri maailmaa sijaitsevat Disney-aiheiset huvipuistot ovat maailman tunnetuimpia matkailukohteita. Disney-puistojen työntekijät ovat paljastaneet aika ajoin epämukavia totuuksia työstään. Nyt ääneen pääsee kuusi vuotta Orlandon Disney Worldissa työskennellyt nainen.

Thrillist-sivustolle haastattelunsa antanut neitokainen työskenteli suositussa elämyspuistossa lipunmyyjänä, satuhahmona ja valokuvaajana yhteensä kuuden vuoden ajan. Työntekijöiden tärkein tehtävä on ylläpitää Disneyn tarunhohtoista satuimagoa. Vieraille ei saa koskaan kertoa, että puistossa on samanaikaisesti useampi Mikki Hiiri tai muu hahmo. Huvipuistokävijöille kerrotaan, että puistossa on vain yksi sankari kerrallaan, vaikka todellisuudessa alueella saattaa kiertää jopa kahdeksan Mikki Hiirtä.

Suurin osa puiston työntekijöistä on työnarkomaaneja. He saattavat ahertaa 80-tuntisia viikkoja vain siksi, että pääsisivät järkeville palkoille. Tavallisella kuukausipalkalla ei tule toimeen, koska Disney ei maksa tarpeeksi. Silti yhtiö odottaa, että työntekijät sitoutuvat huvipuistomaailmaan täysillä. Eräs nainen joutui jopa perumaan häänsä puiston asettamien työvuorojen takia – koska niistähän ei jousteta.

Huvipuistotyöntekijöiden yhteisö on tiivis. Muista työntekijöistä tulee tavallaan perheenjäseniä. Raskas työ vaatii myös raskaat huvit, ja nainen kertoo useiden työntekijöiden tekevän vuoroja niin sanotusti samoilla silmillä edellisillan juhlinnan jäljiltä. Kerroimme taannoin, että Disney-prinsessaksi pääseminen edellyttää pitkien koe-esiintymisten läpikäymistä ja lukuisia haastatteluita. Valitut näyttelijät koulutetaan rooliinsa viiden päivän tehokurssilla, jossa opiskellaan muun muassa Disney-elokuvien vuorosanoja.